ROZHOVOR: Živoucí legenda, která má na kontě přes 1000 stokilometrových závodů!

ROZHOVOR: Živoucí legenda, která má na kontě přes 1000 stokilometrových závodů!

Jirka Hofman je živoucí legendou mezi dálkovými běžci. Za svůj život zvládl překonat už přes tisícovku převážně běžeckých závodů, doplněných o dálkové pochody. Jirka je také hrdým ambasadorem Sokolského běhu republiky v Mníšku pod Brdy, který jako jediný v rámci #SBR nabízí ultraběhy na 16, 48 a dokonce i 100 kilometrů. Kdy se k běhání dostal a jak trénuje? To a mnohem více nám prozradil v následujícím rozhovoru.

Na úvod nám prosím prozraďte, jak jste se dostal k běhání ultradlouhých tras?
U mě to původně nezačalo během, ale chozením pochodů. Už v dětství, když mi bylo něco málo přes 15 let, jsem začal chodit 20, a později i 30 nebo 40 kilometrů. Později jsem se dostal k organizovaným pochodům, jako je Praha – Prčice. Hodně mě to chytlo a postupně jsem zjišťoval, že mi dálková chůze docela jde.

Kdy jste pokořil svou první stovku?
Svůj první pochod na 100 kilometrů jsem ušel v 19 letech. Tam mě to nadchlo natolik, že jsem se následně účastnil takových akcí téměř každý týden. Po nějaké době jsem zjistil, že existují i běžecké závody, a tak jsem se přihlásil na svůj první stokilometrový běžecký závod, kde jsem 100 kilometrů pokořil za zhruba deset hodin a čtyřicet pět minut. A takhle se to rozjelo. Ale to mi nestačilo, a tak jsem to začal ještě pravidelně prokládat 24hodinovkami a 48hodinovkami. Těch běhám do roka zhruba šest a už dlouhá léta se mi daří to takto kombinovat. Stokilometrových závodů běhám zhruba třicet ročně.

Jakou nejdelší trasu jste kdy běžel?
Úplně nejdelší závod jsem běžel ultramaraton na Kladně. Závod trval přesně 96 hodin, tj. přesně čtyři dny. Běhali jsme na kilometrovém okruhu a podařilo se mi jich uběhnout 542. Samozřejmě se nedá běžet celou dobu – musíte občas jíst, pít a někdy i spát. První a poslední noc jsem vůbec nespal, během celého závodu jsem naspal celkem asi sedm hodin.

Letos jste také lokálním ambasadorem Sokolského běhu republiky v Mníšku pod Brdy. Proč právě tam?
Sokolské myšlenky jsou mi blízké, a když se na mě organizátoři běhu v Mníšku pod Brdy obrátili, moc rád jsem se ambasadorem stal. Jedná se totiž o jedinou lokalitu Sokolského běhu republiky, kde jsou v nabídce mně velmi blízké ultratrasy. Sám trať v Mníšku poběžím poprvé, takže se opravdu těším. Skvělé a unikátní je za mě také to, že se ve stejný den vyběhne na více než 80 lokalitách po celé České republice.

Co byste poradil všem, kteří přemýšlejí o účasti na Mníšeckém ULTRA, ale nejsou si úplně jisti svou fyzickou kondicí?
Doporučil bych zkusit si nanečisto uběhnout zhruba polovinu zvolené distance, tj. pokud si troufáte na 48kilometrovou distanci, zkuste si nejprve zaběhnout 24 kilometrů, a pokud budete cítit, že máte ještě síly běžet dál, s největší pravděpodobností to v závodní den vyjde. A i kdyby se náhodou nedařilo a do cíle byste nedoběhli, nic se neděje, na takovýchto trasách je to běžné a uznání vám patří i tak!

 

Zradilo vás někdy tělo?
Když už je člověku přes padesát, začíná se to samozřejmě projevovat. Nejen na výkonnosti – u nejdelších tras poslední dobou začínám přecházet do dálkové chůze namísto běhu – ale už začínám na těle cítit, že už to prostě někdy nejde. Občas nevydýchám nějaký extrémní kopec a občas zabolí kyčle.

Jak na závody a pochody trénujete a proč vlastně běháte?
Je to hlavně o radosti, ale tím, jak mi to docela šlo, jsem začal být více ambiciózní a šel jsem hodně na výsledek. I díky tomuto přístupu se mi podařilo několikrát stát se mistrem republiky v ultramaratonu. V běhu na dvacet čtyři hodin se mi podařilo uběhnout 220 kilometrů, na osmačtyřicetihodinovce pak 360 kilometrů. Ještě donedávna jsem chodil běhat skoro každé odpoledne po práci na čtyři, nebo klidně i pět hodin. Ale nějaký více specifický trénink jsem nikdy nepraktikoval.

A jaké máte vyhlídky do budoucna – na co cílíte?
Lidé se mě na to v poslední době hodně ptají. Vytyčil jsem si tak pomyslný cíl zvládnout 1111 závodů delších než 100 kilometrů. Uvidíme, kdy to pokořím.

Ať už jsi dálkový běžec, nebo ne, rozhodně s námi vyběhni na letošním Sokolském běhu republiky a oslav státní svátek pohybem! Vyber si svou lokalitu tady a registruj se ještě dnes!

 

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

GENERÁLNÍ DODAVATEL

GENERÁLNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel

print-partners