Rozhovor: Sokol je pro mě v podstatě všechno, říká organizátor brněnského běhu

Rozhovor: Sokol je pro mě v podstatě všechno, říká organizátor brněnského běhu

Aleš Tetur, jeden z organizátorů brněnského běhu, je opravdový srdcař a Sokolem doslova žije! Co ho na pořádání Sokolského běhu republiky baví nejvíce, jak se brněnský běh vyvíjel v čase a co pro něj znamená Sokol? Vyzpovídali jsme Aleše v následujícím rozhovoru.

Proč jste se rozhodli stát se součástí Sokolského běhu republiky?
Sokolský běh republiky je v rámci Sokola velká akce. Brno je velká jednota a nechtěli jsme zůstat pozadu. Projektu se účastníme už asi od druhého ročníku.

Nahlédněme do historie –  Brno je součástí #SBR od roku 2020, tak jak hodnotíte vývoj běhu v čase?
Původně (při prvním ročníku) byla akce rozdělená na dvě části na dvou místech. Děti běhaly pouze u nás na Sokolovně na atletickém areálu, kde bylo také hlavní zázemí. Bylo to poměrně náročné kvůli přesouvání veškeré techniky a celkové koordinaci. Běh se proto přesunul do brněnského parku Lužánky, kde je prostředí hezčí a atraktivnější oproti běžeckému oválu. Trasy také startují centrálně ze stejného místa, což pomáhá jednoduchosti a efektivitě, které se snažíme dosáhnout.

 

Jak je to s účastí, doprovodným programem a co připravujete do budoucna?
Počet účastníků se nám každoročně navyšuje, snažíme se v poslední době také rozjet spolupráci s ostatními sportovními kluby a dalšími organizacemi v Brně. Doprovodný program jsme měli poprvé minulý rok, a to přímo prostřednictvím Sokola a našich sportů.

V čem je trasa brněnského závodu jedinečná?
Kdybych řekl, že Brno je nejlepší, asi by to nestačilo… Trasa našeho běhu je situována právě po celém obvodu parku Lužánky a tak přestože běháme v centru města, pořád je to mezi stromy, namísto ulic a aut. Další výhodou je, že většina trasy je čerstvě zrekonstruována a tak běžíme převážně po měkkém a pro běžce ideálním povrchu. A právě tím, že akce probíhá v centru města, výběh se dá spojit s návštěvou města – v okolí je spousta zajímavostí a památek.

 

Co vás osobně na organizaci Sokolského běhu republiky baví nejvíce?
Prostě mě to naplňuje a žiju tím. Od loňska jsem také vzdělavatel naší jednoty a vzal jsem tedy organizaci Sokolského běhu republiky přímo pod tento odbor. Obecně organizace sportovních akcí mě baví – s první jsem pomáhal už v roce 2011 a zůstal jsem u toho.

Jste sám aktivním sportovcem?
Přes 7 let jsem aktivním trenérem všestrannosti, nyní dokonce na každodenní bázi, takže mám možnost se hýbat s dětmi.  V minulosti jsem běhal dost delší tratě jako 10 nebo 15 kilometrů, nyní se snažím udržet alespoň nějakou fyzičku, ale skloubit vše s prací a aktivitami v jednotě není úplně jednoduché.

Prozradíte nám nějakou zajímavost o brněnské jednotě? Jak je to s velikostí Sokolovny? 
Ačkoli nám to bratři a sestry z Prahy nechtějí přiznat, v Brně máme největší Sokolovnu na světě, nedávno jsme i právě porovnávali přesné výkresy. Stejně ale v poslední době bojujeme vzhledem k množství našich aktivit s nedostatkem prostor. Část prostor také prochází rekonstrukcí, hotovo by mělo být za dva roky. Naše jednota je také nejstarší jednotou na Moravě a druhou nejstarší jednotou na světě.

Co pro vás osobně znamená Sokol?
Sokol pro mě znamená v podstatě všechno. Není to pro mě jenom budova, kam si člověk chodí zacvičit, je to velká myšlenka a také životní styl. Když je někdo součástí, měl by něco vědět o hodnotách a historii. Snažím se to také předávat i mladším generacím a dětem. Velmi také oceňuji to, jak se Sokol v poslední době proměňuje opět v moderní a inovativní organizaci.

Chceš být součástí #SBR v Brně nebo kdekoli jinde a stát se členem této komunity běžců? Pak neváhej a vyber si svou lokalitu, startovní listina se rychle plní.

 

Tak 28. října, NAZDAR! 

 

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

GENERÁLNÍ DODAVATEL

GENERÁLNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel

print-partners