Rozhovor: Tisíce kilometrů za hranicemi! Jaký bude premiérový běh v Torontu?

Rozhovor: Tisíce kilometrů za hranicemi! Jaký bude premiérový běh v Torontu?

Sokolský běh republiky se každoročně koná nejen po celém Česku, ale také na spoustě míst v zahraničí. Letos premiérově poběžíme také v kanadském Torontu. U příležitosti této premiéry jsme vyzpovídali místní organizátorku, sestru Josefínu Tichou. 

Jak vznikla myšlenka připojení se k Sokolskému běhu republiky tisíce kilometrů od České republiky?
Pravidelně se zapojuji do organizace různých, převážně běžeckých závodů tady v Torontu, a tak mě zkrátka jednoho dne napadlo, že by se místní Sokol, jehož jsem členkou mohl stát součástí Sokolského běhu republiky. 

Na co se v rámci organizace 1. ročníku u vás těšíte nejvíce?
Nejvíce se těším na účast našich mladých Sokolů a jejich nadšení a pocit sounáležitosti s naší mateřskou Sokolskou organizací v České republice.

Jaké to je vysvětlovat vašemu okolí, že je běh spojen s Českou republikou a je také jakousi oslavou vzniku republiky v centru Evropy?
Severní Amerika měla poměrně významný podíl na založení a podpoře naší republiky od samého počátku. Je pro nás důležité udržovat pouto s českým Sokolem a dát svému okolí v Torontu najevo, že Česká republika, která byla vybudována i s pomocí Severo-Amerických demokrátů stále žije podle společných demokratických zásad. 

Jakou očekáváte účast?
První letošní ročník očekáváme asi 25 účastníků, kteří se těší nejenom na samotnou sportovní akci, ale i na duchovní a komunitní spojení s ostatními běžci v lokalitách v České republice.

Popíšete nám krátce trasu závodu v Torontu?
Připravena je atraktivní trasa v parku s názvem Masaryktown. Park byl založen Českou menšinou žijící v Torontu v roce 1948 a nabízí nejen krásné stezky v přírodě, ale také kapličku a restaurací a dokonce i českou kuchyní. Jsme hrdí, že právě zde se bude konat náš první Sokolský běh republiky. 

Co pro vás osobně znamená Sokol?
V Kanadě jsem se narodila a členkou místního Sokola Toronto jsem od svých asi 6 let a znamená to pro mě duchovní spojení se zemí mých předků a jejími nejhodnotnějšími tradicemi. 

 

Vyber si svou lokalitu a poběž 28. října s námi! Zaregistruj se ještě dnes TADY.

 

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

GENERÁLNÍ DODAVATEL

GENERÁLNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel

print-partners