Sokolský běh přináší neopakovatelnou atmosféru, říká Martin Chlumský

Sokolský běh přináší neopakovatelnou atmosféru, říká Martin Chlumský

Starosta České obce Sokolské Martin Chlumský se #SBR zúčastnil už vloni a sám přiznává, že si ze dne 28. října odnesl jen ty nejlepší vzpomínky. Nejen o svém zážitku, ale také o významu celé akce a novinkách pro rok 2024 se rozpovídal v následujícím rozhovoru.

Martine, tak jaký byl váš zážitek z ročníku 2023 a na co vzpomínáte nejvíc?
Musím se přiznat, že jsem byl překvapený, jaké emoce ve mně účast na loňském běhu vyvolala. Určitě se mi vybaví samotný petřínský vrch, který pro mě jako běžce „hobíka” představuje rozhodně výzvu. Při běhu jsem ale nejvíc vnímal přátelskou atmosféru, vzájemnou podporu všech účastníků a společnou radost z toho, že můžeme společně slavit výročí vzniku Československa. Na ročník 2023 tak mám jen ty nejlepší vzpomínky a už teď vyhlížím ten letošní běh.

Pojďme trochu zpátky v čase. Na začátku léta proběhl po 6 letech v Praze očekávaný všesokolský Slet. Jaké to bylo a co si slibujete od další velké sokolské akce, tedy #SBR 28. října?
Z energie Sletu budeme ve vedení Sokola žít asi ještě dlouho. Výjimečná akce, která znovu zaktivovala celou obec a ukázala, jak významnou organizací Sokol je pro sportovní a pohybovou kulturu v Česku. Je to pro mě v mém prvním roce ve funkci trochu zkouška ohněm, přeci jen jde o největší akci, kterou si v Sokole můžeme představit. No a následuje také Sokolský běh republiky, na který se moc těším a věřím, že naváže na atmosféru Sletu a rozběhá znovu tisíce sokolů i širokou veřejnost. Účastnický rekord z loňska se tyčí na hodnotě přes 8 000 účastníků. Věřím že se letos přes tuto metu přehoupneme a hlavně, že si to všichni společně užijeme, o tom totiž tahle akce je.

 

Jaký je vlastně váš vztah k Sokolu? Dostal jste se ke členství v dětství díky rodině, nebo jste si to zvolil sám až v pozdějším věku?
Můj vztah k Sokolu se za ty desítky let přirozeně vyvíjel od cvičence, cvičitele, činovníka v jednotě župě až v ústředí. Na Sokolu si mimo mnoha dalších oblastí cením toho, jak všestranný má program, kolik aktivit a činností nabízí a pokud má člověk chuť a zájem, může se aktivně zapojit. Členem jsem se stal díky kamarádovi ze základní školy, který mě k Sokolu přivedl a taky trochu z potřeby a doporučení dětské lékařky, která rodičům doporučila všestranný pohyb jako prevenci špatného držení těla.

Co chystá Česká obec sokolská v rámci Sokolského běhu republiky za novinky?
Moc mě těší, že se k myšlence oslav republiky pohybem přidávají každoročně nová místa - poprvé se tentokrát poběží v České Třebové nebo v obci Oleška na jihovýchod od hlavního města. V zahraničí letos poprvé vyběhneme v kanadském Torontu a americkém Pittsburgu. Další hezkou novinkou je oficiální tričko, o jehož zpracování se postarala česká firma ALPINE PRO. Tričko v modré barvě s unikátním designem na hrudi i na zádech si běžci mohou objednat k registraci, já mám v tomto případě jasno. Aktualizované podoby se dočká také medaile pro všechny účastníky, kterou znovu vyrábíme ve spojení s 3D tiskárnami 3DDEN, a to z 100% rozložitelného PLA bioplastu.

Uvidíme Vás letos opět na startu?
Jednoznačně. Sokolského běhu republiky 2024 se opět velmi rád zúčastním a už teď se moc na ten zážitek těším. Doufám, že se znovu přidá o něco více běžců než tomu bylo před rokem. Stát na startu při státní hymně, která se v Praze každoročně před výběhem hraje, je něco, co zažijete na málokterém běhu.

Co byste vzkázal všem, kteří o účasti přemýšlí, ale ještě nejsou rozhodnutí nebo registrovaní?
Akce není o tom, kdo bude v cíli nejrychleji, ale o společném výběhu a oslavě vzniku republiky společně a pohybem. O prožití atmosféry, kdy na vás dýchne národní hrdost a uvědomíte si určitou sounáležitost s ostatními. Letos navíc běžíme již šestým rokem a výběr lokalit je opravdu pestrý. Ať už to bude kdekoli, určitě to pro vás bude nezapomenutelné, protože takovou atmosféru na jiných standardních bězích nebo závodech jistě nezažijete. Moc se na všechny těším na startu.

 

Poběž s námi i ty a vyber si svůj běh ještě dnes!

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

GENERÁLNÍ DODAVATEL

GENERÁLNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel

print-partners