Běhání jsem si oblíbil proto, že mi poskytuje volnost, říká Miloš Škorpil

Běhání jsem si oblíbil proto, že mi poskytuje volnost, říká Miloš Škorpil

Trenér a propagátor běhu Miloš Škorpil je každoročním ambasadorem Sokolského běhu republiky. Jak se k běhání dostal, co ho na něm nejvíc baví nebo kde jej můžeš potkat letos, to vše se dozvíš v dnešním rozhovoru.

 

Miloši, jak jsi vlastně začínal se sportem? A který sport to byl?
Nevím, jestli bych to nazval sportem, ale protože jsem byl velmi živé dítě (dnes bych byl označen za hyperaktivního), šoupli mě rodiče v sedmi letech do Sokola, kde se z nás pomocí různých cvičení na nářadí, ale i atletiky, či turistiky, snažili trošku té energie vybít, aby s námi bylo alespoň nějaké slušné pořízení.

V deseti letech jsem pak půl roku zkoušel sportovní gymnastiku, ale to mě moc neuspokojovalo, tak jsem pak zběhl k atletice a u té jsem zůstal, tedy u běhání, až do dneška.

Proč sis oblíbil běhání? Co ti běh dává a co ti naopak bere?
Běhání jsem si oblíbil nejspíš proto, že mi poskytovalo volnost a také proto, že jsem byl poměrně malý, ne moc silný (nemyslím tlustý) a často jsem byl terčem různých srandiček svých vrstevníků. V běhu na mě ale neměli, takže jsem to vzal jako: kdo uteče, vyhraje. Dnes teda už neutíkám, spíše ostatní běží ke mně.

Proč ses rozhodl také letos podpořit Sokolský běh republiky jako ambasador?
Tak to je velmi jednoduché, líbí se mi myšlenka, kterou Sokolský běh republiky předává. Jde tu víc o oslavu naší země a radost z pohybu než o nějaké výsledky. To mi příjde jako dobrá věc, které se široká veřejnost může dobře chytit a přijít s přáteli nebo rodinou jen tak se proběhnout. Trasu zvládnou i ti méně trénovaní, neběží se žádné maratony. Takže přestože třeba tolik neběháte, tak si dokážete běh 28. října užít. No a jak už jsem říkal, tak jsem v Sokole se sportem začínal, takže i tohle spojení se mi na akci líbí.

Zúčastníš se Sokolského běhu republiky a doprovodných akcí s ním spojených?
Samotný běh si znovu moc rád zaběhnu, potkat mě účastníci budou moct také 28. září u Tyršova domu, kde se budu účastnit tradičního výběhu ambasadorů měsíc před startem. Moc se na to těším a doufám, že znovu takto předem namotivujeme co nejvíc běžců, aby si vybrali svou lokalitu a registrovali se.

Co bys doporučil lidem, kteří pravidelně netrénují a rozhodnou se, že chtějí naplnit filozofii Sokolského běhu republiky – oslavu 28. října pohybem – jak se mají na takový běh připravit? Mohou podle tebe vyrazit bez přípravy?
Pokud se přihlásí, poběží a zatím běhu moc nedávali, tak bych jim doporučil jít si 2x až 3x týdně zaběhat. Nemusí běhat nijak moc, stačí 30 minut, první týdny běh klidně prokládat i chůzí. Chůze není totiž při běhání ostuda, je to jen nejpomalejší běžecký interval. Nemusí ani trénovat nějak cíleně, stačí, když si například v rámci výletu s rodinou nebo přáteli chůzi proloží krátkým během.

Těch pár kilometrů na Sokolském běhu se zdá jako hračka, ale alespoň lehká příprava je určitě kuprospěchu. Vždy je lepší, když si vy užijete běh, než aby si běh užil vás. Všem účastníkům, ať už poběží kdekoliv, přeji příjemný zážitek a hlavně radost z pohybu!

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

GENERÁLNÍ DODAVATEL

GENERÁLNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel

print-partners