Není to o závodění, ale o společném výběhu, říká ambasador Jan Friš

Není to o závodění, ale o společném výběhu, říká ambasador Jan Friš

Přišel na start závodu v Praze na lehký výběh, do cíle ale nakonec doběhl jako úplně první. Přinášíme Ti rozhovor s profesionálním atletem Janem Frišem. Jaký je jeho vztah k Sokolu, co má na Sokolském běhu nejraději a co by poradil všem, kteří si ještě svou účastí nejsou jisti? I na to nám Honza odpovídal. 

Honzo, na úvod nám prozraď, jaká je tvoje zkušenost se Sokolským během republiky?
Přestože o akci vím již dlouho, měl jsem možnost se účastnit poprvé až v loňském roce na běhu v Praze, kde se mi nakonec podařilo i vyhrát. 

Ty jsi získal spoustu zlatých medailí z halového mistrovství ČR i mistrovství ČR, a to na tratích na 1 500 a 3 000 metrů. Jaké bylo běžet mimo dráhu a na delší distanci? Trať v Praze má něco okolo 5 kilometrů.
Vzhledem k tomu, že se Sokolský běh republiky koná až na konci října, kdy máme tzv. náběhové a přípravné období, ta „delší“ vzdálenost mně moc problému nedělá – často běhám v tomto období i delší tratě. Naopak bylo pro mě velmi příjemné se proběhnout venku, a i mimo dráhu. Před atletikou jsem se navíc věnoval běžeckému lyžování, kde jsme v přípravném období takto běhávali neustále, je to pro mě tedy i takový návrat ke kořenům.

Měl jsi vloni před startem nějakou speciální taktiku na běh v Praze, nebo jsi to bral jako součást tvého tréninku?  
Má to vlastně poměrně pěkný příběh – konzultoval jsem se se svým trenérem, že si Sokolský běh republiky zaběhnu. Doporučil mi, ať to jdu prostě v rámci tréninku, jen tak ze zábavy.

V průběhu běhu, asi po prvním kilometru jsem si uvědomil, že jsem na nějaké druhé nebo třetí příčce. A protože jsem viděl vítěze poměrně blízko před sebou, probudil se ve mně opravdový závodník. A protože jsme se na prvních příčkách začali přibližovat, donutilo nás to neustále zrychlovat a zrychlovat.

Jak hodnotíš trasu závodu a souboj o vítězství?
Bylo to náročnější, než jsem čekal. Trať na Petříně není úplně nejjednodušší – je to nahoru dolů. V posledních schodech nahoru a v posledním seběhu se mi ale podařilo vedoucího závodníka trochu „urvat“ a nakonec to vyšlo.

Máš v plánu se účastnit i letošního již 6. ročníku Sokolského běhu republiky? 
Věřím, že ano! Loňský rok jsem si opravdu užil a s radostí sdílím myšlenku oslav vzniku republiky pohybem. Myslím, že pokud poběžím i v letošním roce, bude to jen formou výběhu, ale kdo ví, třeba mně to zase nedá a dojde na další velké závodění.

Jaký je tvůj vztah k Sokolu?
Moje babička s dědečkem jsou celoživotní sokolové. A doma jsme vždy s nadšením poslouchali jejich vyprávění o všesokolských sletech a dalších akcích. Pocházím z východních Čech a vybavuji si, že jsem za místní jednotu i běžel nějaký závod. Vztah k Sokolu mám tedy už od dětství.

Co bys poradil všem, kteří přemýšlí nad účastí na Sokolském běhu republiky, ale stále ještě váhají? 

Já bych všem poradil, aby se toho nebáli. Sokolský běh republiky je o zážitku a o tom, že se tam sejde velké množství běžců, kteří spolu oslaví vznik republiky pohybem. Není to o závodění, ale o společném výběhu. Je krásné, že se běhy konají spoustě místech po Česku i v zahraničí.  A ta běžecká komunita je tady velmi příjemná. Je to hromada lidí, kteří jsou na sebe milí. 

Honza bude ambasadorem Sokolského běhu republiky i v letošním roce! Sleduj jeho Instragram, aby už Ti nic neuniklo.Brány registrací na vybrané běhy 6. ročníku Sokolského běhu republiky jsou již několik týdnů otevřeny, tak si vyber svou LOKALITU ještě dnes.

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

Generální dodavatel

GENERÁLNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel