Sokol je pro mě rodina, říká pořadatel děčínského běhu Ladislav Toncar

Sokol je pro mě rodina, říká pořadatel děčínského běhu Ladislav Toncar

Ladislav Toncar z děčínské jednoty TJ Sokol Maxičky pořádá Sokolský běh republiky již od 1. ročníku v roce 2019. Co ho na pořádání nejvíce baví, jaká je trasa závodu v Děčíně nebo jakou historii má místní jednota? Nejen o tom je nadcházející rozhovor.

Ladislave, na úvod nám prozraď, kde se poprvé zrodila myšlenka připojit se k pořádání hned 1. ročníku Sokolského běhu republiky?
Vzniklo to v Tyršově domě, kde byl nám jednotám projekt představen s pojetím pojďme oslavit vznik České republiky a pojďme to oslavit pohybem. A toto jsou myšlenky, které ctím a které se mi opravdu líbí. Proto jsme do toho šli hned od začátku. Cením také to, že to není klasický závod, ale že je to běh a účastnit se ho může opravdu každý – do běhu máme pravidelně zapojené i handicapované.

Jak se zpětně díváš na vývoj děčínského běhu?
U nás byl trochu paradoxně 1. ročník tím největším. Měli jsme spoustu doprovodného programu, stánky apod. běhu po republice také nebylo tolik a měli jsme tu tak spoustu účastníků i z jiných měst. Potom přišel Covid a nemáme v naší menší jednotě tak velkou personální kapacitu. Rádi bychom rekord z prvního roku překonali, tak uvidíme, zda a kdy se to podaří.

Jaká je trasa běhu v Děčíně?
Myslím, že děčínská trasa je ta nejlepší, která může být. Začínáme před vstupem do nejhlubšího pískovcového kaňonu v Česku, navíc přímo u sochy děčínského rodáka Dr. Miroslava Tyrše. Dětská trasa provede ty nejmenší okolo Mariánské louky pod děčínským zámkem. Hlavní běh provede účastníky přes most přes Labe. Trasa je unikátní také tím, že jsou běžci divákům na dohled v podstatě po celou dobu.

 

Co tě na pořádání Sokolského běhu republiky baví nejvíce, co bys vzkázal nezapojeným jednotám?
Líbí se mi myšlenka toho projektu a její naplňování. Jsem rád, když vidím, kolik lidí se účastní a slaví s námi vznik republiky pohybem. Všem nezapojeným jednotám bych rád vzkázal, aby se přidali k nám a pomohli nám rozhýbat Českou republiku. Velkou výhodu vidím také v celorepublikové propagaci a podpory od centrálního týmu běhu.

Jsi ty sám aktivním sportovcem? Zaběhl jsi si někdy Sokolský běh republiky?
Jsem aktivní trenér pohybové všestrannosti, sám jsem také stále aktivním sportovcem, v poslední době mě nejvíce oslovily OCR překážkové běhy. Mým posláním je nyní předávat své znalosti a dovednosti dál dalším generacím. Organizovat a běžet spolu dohromady moc nejde, takže zatím bohužel ne. Nicméně řízení organizace běhu letos předávám kolegovi, tak se to třeba letos povede a zaběhnu si ho.

Prozradíš nám něco o děčínské jednotě TJ Sokol Maxičky?
Naše jednota byla založena v roce 1990 na Maxičkách (poznámka redakce: městská část Děčína) mými prarodiči a matkou se zaměřením na všestrannost. Do jednoty se posléze připojil oddíl canicrossu, ve kterém máme několik úspěšných mistrů České republiky i mistrů Evropy. Také jsme tady pořádali několik mistrovství České republiky a 2x také mistrovství Evropy. Naše cvičitelky Dagmar Toncarová a Dagmar Zimová jsou také spoluautorky sletových skladeb rodičů a dětí. Jednota se následně z Maxiček přesunula do centra města po tom, co místní jednota po povodních zkrachovala. V současné době máme spousty členů a několik oddílů.

 

Co pro tebe osobně znamená Sokol?
Hrdost, láska k pohybu, komunita a soudržnost. Navíc pro mě osobně je Sokol rodina. Mým největším cílem je nyní rozhýbat více Sokol v Děčíně – kde jinde, než kde se narodil Dr. Miroslav Tyrš.

Poběž s námi 28. října letošní Sokolský běh republiky! Vyber si svůj závod TADY a registruj se ještě dnes.

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

GENERÁLNÍ DODAVATEL

GENERÁLNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel

print-partners