Sokolský slet, krokovka na závodech a platné heslo „Jedinec nic, celek vše“

Sokolský slet, krokovka na závodech a platné heslo „Jedinec nic, celek vše“

Členkou Sokola je od malička a tato instituce pro ni dodnes představuje velkou rodinu spojující plno zajímavých a inspirujících osobností z celé republiky. Kromě aktivní závodní a trenérské činnosti se Kateřina Matoušová účastní mnoha sokolských akcí, mezi kterými najdeme Světovou gymnaestrádu, Sokolgym a také Sokolský běh republiky a Všesokolský slet. Právě dvě poslední jmenované události jsme v říjnu na pražském závodě propojili přes tzv. krokovku, tanec, který právě i Kateřina spolu s dalšími Sokolkami předcvičovala účastníkům na podiu u Tyršova domu i na samotné trati jako zpestření programu a který vytvořily speciálně pro letošní XVII. všesokolský slet. Přečti si víc o sletu i o tom, jak se Katce líbila loňská oslava republiky pohybem.

Jak bys laikovi stručně popsala sokolský slet?

Jedná se o týden v červenci, kdy se v Praze sejdou lidé z celé České republiky. Pro veřejnost i cvičence je připraven bohatý sportovní a kulturní program. Účastnit se může každý, kdo má rád pohyb, bez ohledu na věk. Řekla bych, že specifikum všesokolského sletu jsou hromadné skladby, které u nás mají dlouholetou tradici a je to něco neskutečného.   

Je akce určena jen pro členy Sokola, nebo se do ní mohou nějak zapojit i lidé mimo organizaci?

Všesokolský slet je určen pro každého, ať už člena či nečlena Sokola. Například v naší jednotě cvičí maminky dětí, co trénuji, ony samy ale nejsou členkami Sokola. 

Na co konkrétně bys veřejnost na letošní, XVII. všesokolský slet nalákala?

Celý sletový týden nabízí pestrý program, který by si nikdo neměl nechat ujít. Když to vezmu od začátku, musím zmínit sletový průvod, kterého se účastní většina účastníků včetně sokolské stráže. Není nic lepšího než vidět nekončící haldy společně jásajících lidí. Určitě bych doporučila Sokol Gala v O2 areně, kde je připraveno plno vystoupení a ukázek tradičních i netradičních sportů. Nesmím zapomenout na vyvrcholení ve Fortuna Areně u Edenu, kde budou k vidění hromadné skladby. Na celém stadionu se předvede kolem dvaceti tisíc cvičenců ve dvanácti skladbách. Každá skladba je specifická a tím je zaručeno, že divák nebude chtít odtrhnout zrak.  

Jaká je tvá role v nácviku na slet?

Do letošního sletu jsem byla vždy jen cvičencem, tento rok je pro mě taková premiéra. S kamarádkou jsme jmenovány župními vedoucími skladby Leporelo a zároveň vedu nácvik této skladby na naší jednotě. Se sestrou nacvičujeme s dětmi sletovou skladbu Fitness a nesmím zapomenout na skladbu Rocková symfonie, kterou jsem si zacvičila na Světové gymnaestrádě v Amsterdamu a která je zařazena do programu hromadných skladeb.     

Na Sokolském běhu republiky jste předvedli tzv. krokovku. O co přesně jde a jaká je souvislost s všesokolským sletem?

Cizím slovem řečeno se jedná o flash mob, který byl vytvořen speciálně na všesokolský slet, jehož motto je slet spojuje. Tomu odpovídá text písně a choreografie je vytvořena tak, aby ji zvládl každý a mohl si tak s námi společně zacvičit. Já osobně mám tyto krokovky moc ráda a vždy mě potěší, když vidím, že se k nám připojí náhodný kolemjdoucí a zacvičí si s námi.

Jaké pro vás bylo předcvičovat krokovku účastníkům pražského Sokolského běhu republiky?

Když jsme byly osloveni, jestli bychom krokovku nepřevedly na Sokolském běhu republiky, byly jsme nadšeni. Já osobně jsem to brala jako velkou čest a zodpovědnost, abych to na pódiu nějak nezkazila. Výraznou reakcí hlavně po nácviku bylo to, že jsme si píseň, na kterou je krokovka, zpívali pořád dokola.

Jak se na slet sama těšíš? Na co konkrétně?

Už chci, aby byl konec června a všechno to začalo. Těším se, až uvidím kamarády a známé, kteří sem přijedou, popřípadě se seznámím s dalšími. Zároveň bude již zmiňovaný sletový průvod, vidět kolik lidí pohromadě a nasávat tu atmosféru mě nabíjí energií. Doufám, že mi neunikne Sokol Gala, protože už během minulého všesokolského sletu mě totálně nadchl a nechtěla jsem, aby skončil. A samozřejmě po skoro ročním nacvičování by bylo divné, kdybych se netěšila na stadion v Edenu a hromadné skladby. Když vidím plný fotbalový stadion cvičenců, vzpomenu si na heslo „Jedinec nic, celek vše“, protože je neskutečné, jaké všemožné obrazce a útvary mohou vznikat na ploše pomocí cvičenců.       

Jak se ti osobně líbil Sokolský běh republiky 2023 a zapojíš se zase za rok?

Já obecně zbožňuji běhy tohoto typu. Organizace a průběh je na vysoké úrovni. Se sestrou se účastníme každý rok a i když je trasa zabijácká, neváháme se přihlásit na další ročník. Líbí se mi, že každý rok je trochu jinak tématicky pojat a nápad mít tento rok ukázky sletových skladeb byl opravdu povedený. 

Myslíš, že na příštím SBR 28. října 2024 budeme vzpomínat na slet nějakým programem? Jakým?

Určitě mi nepřijde jako špatný nápad zavzpomínat na slet. Myslím, že mnoho běžců se sletu zúčastní a malé připomenutí jim udělá radost. Například promítnou video ze závěrečného programu hromadných skladeb, popřípadě si můžou zacvičit na všech místech, kde se poběží, sletovou krokovku.

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel