Běh, výstava i opékačka - jak oslaví republiku v srbské části Banátu?

Běh, výstava i opékačka - jak oslaví republiku v srbské části Banátu?

Sokolský běh republiky se letos poprvé dostává na Balkán. Poběží se v Srbsku, konkrétně v malé obci České Selo, která má většinu obyvatel složenou z českých přistěhovalců. Ti rádi oslaví republiku pohybem a společně si užijí slavností den při vzpomínání na Československo. O tom, jak probíhají přípravy, na co se těšit i o české komunitě v srbském Banátu obecně s námi hovořil hlavní organizátor tamních závodů a současně učitel češtiny českých krajanů v Srbsku Standa Havel.

Můžete nám představit oblast, kde se poběží - České Selo?

České Selo je malá vesnice, která se nachází v Srbsku v oblasti Banátu. Obec byla založena v roce 1837 českými přistěhovalci, kteří zde dodnes tvoří většinové obyvatelstvo. Místní dominantou je kostel svatého Jana Nepomuckého. Ze školy, ve které se do roku 1974 vyučovalo v českém jazyce, se vybudovalo Etno muzeum. Pořádání kulturní, společenských a sportovních akcí má na starosti místní spolek Česká beseda.

Česká menšina žije v srbském Banátu nejen v Českém Sele, ale naše krajany najdete i v okolních obcích Bela Crkva, Kruščice a Vršac a samozřejmě v Bělehradě.

Jak jste se o akci dozvěděli a co vás přimělo se letos zapojit?

O pořádání Sokolského běhu republiky jsem se dozvěděl na běžeckých závodech a přišlo mně to jako dobrá příležitost, jak si v Srbsku připomenout vznik Československa a také propagovat zdravý životní styl. Vše jsem prohovořil s předsedou České besedy a akci dalo zelenou také České velvyslanectví v Bělehradě a České centrum Bělehrad.

Jakou očekáváte na Sokolském běhu republiky účast?

Děláme akci poprvé a v Srbsku ještě nemají běžecké závody takovou tradici. Tak jsme trochu v očekávání. Chceme zapojit co nejvíce lidí z krajanské komunity a jejich přátelé. V kontaktu jsme také se srbským Sokolem, kde bychom chtěli navázat na bohatou společnou historii sokolského hnutí. S během jdeme také do škol, tak uvidíme, kolik lidí přijde.

Masopust v Českém Selu

Jaká je česká komunita v Srbsku, pořádáte i jiné společné akce?

K české komunitě v Srbsku se hlásí něco přes tisíc lidí. O společenské dění se pak  povětšinou starají spolky české besedy, které jsou velmi aktivní. Za rok připraví okolo  čtyřiceti akcí. Mezi největší patří masopust, multikulturní festival Lepota različitosti, Paprikašijáda či EKO dny.

Čeští krajané v Srbsku mají dokonce svůj televizní i rozhlasový pořad, scházejí se při zpěvu českých písní a trénují folklorní tance. Ve vesnici Kruščice máme dokonce krajanský žákovský fotbalový tým.

Na co se mohou účastníci Sokolského běhu republiky v Českém Selu těšit?

Při prvním ročníku poběží menší děti 200 metrů a starší 500 metrů v centru vesnice. Dospělí by měli zvládnout pět kilometrů v okolí Českého Sela. Zázemí pro běžce bude připraveno v místním Českém domě, kde bude také výstava z akcí místních Čechů. Po závodech bude připraveno pro všechny společná opékačka na školní zahradě.

Jak jste se vy sám ocitl v Srbsku? A jaký máte vztah ke sportu?

Učitelem u českých krajanů v Srbsku se člověk stane lehce a to tím, že ho vyberou v konkurzu v Domě zahraniční spolupráce v Praze. Já jsem přišel učit češtinu do srbského Banátu před šesti lety. A vydržel zde dodnes. Bydlíme s manželkou a se šesti dětmi v chalupě ve vesnici Kruščice na srbsko – rumunské hranici. Máme drobné zvířectvo a užíváme si poklidný život na balkánské vesnici. A sport? Před lety jsem začal běhat a zúčastnil se třeba i Bristolského půlmaratonu, Vedl jsem fotbalový klub a teď v Kruščici trénuji starší žáky a přípravky a snažím se jezdit na kole.

Výuka češtiny

Jak jste se dostal k organizování SBR v Srbsku?

Práce učitele u krajanů není jen o klasické výuce, ale máte na starosti fungování prakticky české menšiny v Srbsku. A k tomu patří organizace sportovních akcí. A jelikož sportovní akce organizujeme rádi a Sokolský běh nám přijde jako pěkná věc, tak jsme do toho šli. Snad se nám to povede.

A kde poběžíš ty? Zajisti si své místo na startu - čas máš do 24. října, což je za dveřmi.

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel