„Trasa na Petříně je pro mě správná výzva!“ Rozhovor s dvojnásobnou účastnicí v Praze

„Trasa na Petříně je pro mě správná výzva!“ Rozhovor s dvojnásobnou účastnicí v Praze

Blanka Vandasová je oddanou sokolkou, členkou Sokola už od svých dvou let. Jsou tomu také dva roky, co poprvé vyběhla na oslavu republiky na pražský Petřín. „Nejlepší byl pro mě první závod," vzpomíná a na akci si chválí krásnou atmosféru i to, že je otevřená všem a i sokolové jako ona si ji mohou užít i bez toho, aby ji přímo organizovali. Přečti si rozhovor s Blankou!

Kolikrát jsi běžela Sokolský běh republiky? Bylo to vždy v Praze?

Zatím jsem běžela dohromady dvakrát a v obojím případě to bylo v Praze na Petřín. Byla jsem sice přihlášená již třikrát, ale poprvé jsem se bohužel nemohla zúčastnit kvůli podezření na Covid.

Vzpomeneš si, jak ses o akci poprvé dozvěděla?

Nevzpomínám si, kdy to přesně bylo, ale vím, že jsem viděla fotky a plakátky na sociálních sítích. Trvalo ale ještě nějakou dobu, než jsem sebrala odvahu a přihlásila se, to už jsem to na Instagramu viděla dá se říct na každém rohu.

Běháš pravidelně? A jak to máš s jinými sporty?

Ano, běhám, dá se říct, pravidelně. Snažím se každý týden alespoň jednou, někdy to vyjde a někdy bohužel ne. Běhám hlavně, když je venku příjemné počasí, jinak někdy i na běžeckém pásu. Jako člen Sokola se už úplně od mala věnuju všestrannosti a i mimo Sokol jsem vyzkoušela mnoho sportů a aktivit, mimo jiné třeba volejbal, tanec a turistiku. Pohyb je moje vášeň a nevím, co bych dělala bez něj.

Který ročník Sokolského běhu republiky byl podle tebe nejlepší a proč?

Nejlepší pro mě byl ten první, kterého jsem se účastnila, tedy rok 2021. Nejenom díky krásné atmosféře, která z akce přímo dýchala, ale i díky symbolice celého běhu a tomu, že jsem se ten den překonala a poprvé jsem zdolala celý petřínský kopec.

Co se ti osobně na akci celkově nejvíc líbí?

Osobně asi nejvíce oceňuji, že se jedná o sokolskou akci pro Sokoly. Že se mohou účastnit všichni, protože nemusí celou akci organizovat. I když někteří přece jenom pomáhají, za to jsem jim velmi vděčná.

Blanka na závodě (uprostřed)

Záleží ti na výsledku? Jaký jsi měla loni, byl lepší než předtím?

Musím přiznat, že jediný výsledek, na kterém mi záleží, je mít vůli a připravit se, dorazit na start, podle svých možností doběhnout a oslavit významný den dobrou náladou a vzpomínkou. Neberu tento běh jako závod, takže nesleduji čas, za který jsem trať zaběhla a ani si ho nepamatuji, natož pořadí. Byla jsem ale na vrcholu o krapet méně zadýchaná, to mě potěšilo.

Jaká je pro tebe trasa na Petříně?

Je pro mě velmi náročná tím, jak moc je do kopce. Ale to správná výzva. Zároveň oceňuji, že se běží v parku a s krásnými výhledy.

Jaký máš vztah k Sokolu?

Velmi vřelý a blízký. Jsem členem od svých dvou let a nikdy jsem jím být nepřestala. Teď už také cvičím s dětmi u nás v jednotě, a dokonce jsem se zapojila do příprav Všesokolského sletu. Musím říct, že v mém životě zatím hrál Sokol ohromnou roli a úzce se ztotožňuji s jeho ideály a jsem velmi vděčná za všechny úžasné lidi, které jsem tam potkala a za vše, co jsem se mohla naučit.

Poběžíš i letos? Na co se těšíš?

Ano, plánuji to. Nejvíce se těším na ten moment, kdy proběhnu cílem a budu vědět, že jsem to zvládla

A co ty, už máš své místo na startu některého ze závodů letošního Sokolského běhu republiky zajištěno? Pokud ne, je nejvyšší čas se registrovat zde. Nazdar na startu!

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel