Loni běžely poprvé, teď závodí i v jiných sportech a na Sokolský běh přibraly tátu

Loni běžely poprvé, teď závodí i v jiných sportech a na Sokolský běh přibraly tátu

Je jim šest a osm let, loni si poprvé zaběhly svůj první závod a byl to právě Sokolský běh republiky, konkrétně závody ve Zlaté Olešnici. Starší Aničku motivovaly a teď se účastní závodů v orientačním běhu. Mladší Terezka se zase chystá na závody v moderní gymnastice. Ale obě vzpomínají nejradši právě na Sokolský běh republiky, na kterém oceňují, že jde o menší a klidnější akci. Letos se k nim přidá i tatínek.

Holky běžely poprvé, chtěly si vyzkoušet nějaký závod, tak se to potkalo na prázdninách u Olešnice,“ vysvětluje Aniččin a Terezčin tatínek Jan. Sympatická rodina jinak bydlí v Praze, ale jsou rádi, že se mohly dívky zúčastnit právě ve Zlaté Olešnici. „Holky nemají rády hlučné akce, takže pojetí v Olešnici se jim líbilo a byly v klidu,“ říká táta Jan Čurda.

A na co konkrétně dívky z loňské oslavy republiky pohybem vzpomínají nejvíc? „Rozhodně si obě pamatují plyšáky,“ říká s úsměvem Jan. „Anička ho vyhrála a mladší Terezka byla smutná, že ho nedostala. Ale jednomu staršímu klukovi, který ho také vyhrál, se jí zželelo a toho svého ji věnovat. Bylo to od něj moc hezké gesto,“ chválí tak i komunitní atmosféru celé akce.

Rodina Čurdova je obecně sportovní. Osmiletá Anička jednou týdně plave a chodí na trénink orientačního běhu. Šestiletá Terezka má zase třikrát týdně moderní gymnastiku. „Obecně máme rádi turistiku a tu doplňujeme jízdou na kolech, občas i na bruslích,“ dodává tatínek. Líbí se jim i právě činnost Sokola, který je všestranný a děti v něm mohou sportovat pro radost bez toho, aby byly členy závodních oddílů.

A co Sokolský běh republiky letos, zúčastní se Čurdovi opět? „Určitě se máme v plánu nějakým způsobem zúčastnit. Budeme ale zrovna v okolí Mariánských Lázní, tak tentokrát připadá v úvahu třeba Sokolov,“ říká Jan. I on sám by se chtěl přitom letos běhu zúčastnit, inspirován dcerami. „Chci, aby v tom holky nebyly samy a viděly, že s nimi mohou běhat i rodiče.

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel