Chceme se Sokolem Milovice natočit novou desku, plánuje kytarista a sportovec František Schwan

Chceme se Sokolem Milovice natočit novou desku, plánuje kytarista a sportovec František Schwan

V Milovicích ukazují, že Sokolové nemusí být jen sportovci, ale mohou se angažovat i na kulturním poli. V tamním oddíle působí František Schwan, který si 28. října odpoledne střihne běh a večer to rozjede na rockovém večeru se svou kapelou Basslake. Milovičtí tak podporují nejen sport, ale i kulturu.

Co pro Vás znamená Sokol, Františku?
Pro mě to byl zpočátku hlavně sportovní oddíl, když jsem do něho umístil vlastního syna. Jak jsem to začal poznávat, zjistil jsem, že je to dobrá komunita fajn lidí. Navíc Sokol v Milovicích zaznamenal velký růst. Nejdřív jsem začal chodit na florbal, pak jsem si čuchnul k badmintonu. V poslední době ještě zkouším plážový volejbal, protože mám vztah k míčovým sportům.

Zmínil jste různorodé sporty, co Sokol v Milovicích nabízí, má mimo jiné vynikající web. Díky čemu se tam tak daří?
Starostka Olivka (Olivie Rubášová) je velmi zdatná v získávání podpory. Když jsem tam začínal, byla to jenom trochu vylepšená sokolovna, ale v posledních pěti šesti letech se zázemí výrazně posunulo. Navíc nefungujeme jenom při sportu. Scházíme se i mimo něj. Když se jednatel Sokola Tomáš Chromec dozvěděl, že jsem hudebník v kapele, vznikla myšlenka, že bychom právě mohli zahrát na Běhu republiky a se Sokolem spolupracovat. Navíc Tomáš hraje taky na kytaru, a tak spolu při sokolských schůzích tvoříme duo Fantom.

To se dostáváme k tomu, že jste jedním z klíčových členů kapely Basslake, která večer po Běhu republiky v Milovicích zahraje. Jaký je její vývoj?
Má to tři fáze. Někdy v roce 1996 18letí kluci založili kapelu inspirovanou žánrem Seattle – kapely jako Pearl Jam, Foo Fighters… Vydrželo to do roku 2000. Zhruba od roku 2006 se to obnovilo. Dotáhli jsme to k desce Recover nahrané ve kvalitním studiu. Na svou dobu to má, myslím, dobrý zvuk. Poté ale přibývaly povinnosti a osobní starosti, takže jsme to zase přerušili.

Třetí vlna se datuje zhruba od roku 2019, kdy jsme začali členové nebo jejich příbuzní slavit čtyřicetiny. Na nich jsme vždycky zahráli a dali jsme to dohromady. V současnosti je to pro nás velké hobby a připravujeme novou tvorbu. Nevíme, jak náš žánr přesně nazvat, protože to splývá (na webu se definují jako Crossover Rock). Vycházeli jsme ze Seattlu, ale mísí se tam určitě i Funky. Částečně nás ovlivnili třeba Red Hot Chili Peppers.

Plánujete novou desku. Co si pod tím představit? Chcete nahrát opět nějakou tvorbu ve studiu, nebo vydáte i stylově vinylové desky?
V současnosti jsme ve fázi příprav. Sháníme i nějaké příspěvky, jak od města Milovice, tak od Sokola, abychom si mohli dovolit nahrávání v kvalitním studiu. Druhou fází by bylo vydání limitované edice vinylové desky pro naše příznivce.

Na Běhu republiky budete hrát, ale nás zajímá, jestli ho i poběžíte?
Z kapely poběžím já, i když to se mnou bylo taky nahnuté, protože jsem si asi měsíc a půl zpátky zlomil klíční kost, ale mělo by to být už dobré. Nemyslel jsem si, že mě běh bude bavit. Začal jsem s tím během covidu – tedy asi 2 a půl roku zpátky a vypracoval jsem se. Za největší úspěch považuju, že jsem se svým družstvem na Vltava Runu doběhli do dvacítky, vyšlo nám to parádně. Takže jsem i docela výkonnostní běžec. Bohužel se z kapely mohu dostavit jen já, ale i ostatní členové nejsou typičtí rockeři, ale také sportovci.  

Koncert kapely Basslake se bude konat 28. října od 19:30 v kulturní sále nad pizzerií Pat a Mat v Milovicích. 

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel