„Úsměv na tváři i spokojenost účastníků vám budou tou nejlepší odměnou!“ Dana Vitoušová z T. J. Sokol Poděbrady v rozhovoru vzpomíná na letošní běh

„Úsměv na tváři i spokojenost účastníků vám budou tou nejlepší odměnou!“ Dana Vitoušová z T. J. Sokol Poděbrady v rozhovoru vzpomíná na letošní běh

S přicházející zimou vzpomínáme na letošní krásné a povedené závody Sokolského běhu republiky. Mezi organizátory, kteří se k výroční akci přihlásili letos úplně poprvé, patří i T. J. Sokol Poděbrady. A protože se právě běh v Poděbradech mimořádně vydařil, zeptali jsme se hlavní organizátorky z tamní jednoty, Daniely Vitoušové, jaké bylo akci poprvé připravovat a jak proběhla.

V Poděbradech se letos běželo poprvé, ale akce se velice vydařila – kudy se běželo a měla trasa mezi běžci úspěch i díky zajímavým místům na trati?

Ano, pořádali jsme Sokolský běh republiky poprvé a zpětná vazba přicházela pěkná, tak si myslím, že byli všichni spokojeni. Já samozřejmě vidím různé chybky a nedostatky, které nemusely být, ale to jsou zkušenosti do dalších ročníků. Hlavní závod měřil 3 km, což byla vzdálenost, kterou jsme zvolili, abychom nalákali co nejvíce různých běžců. Tedy i takových, kteří zas tolik neběhají, což se myslím povedlo. Okolí trasy bylo velmi pěkné, ale to je tím, že v Poděbradech je hezky všude. Běželo se podél Labe, kolem Labské Mariny se pak trať stočila doleva a za Kempem Golf pak závodníci pokračovali Sady S. K. Neumanna zpět. Trať byla na asfaltu, ale v přírodě a díky překrásnému počasí, sluníčku a mírnému větříku, který nám do cesty pohazoval podzimní zbarvené listí, byl celý den velmi povedený.

V rámci Sokolského běhu republiky jste v Poděbradech měli i bohatý doprovodný program. Co zahrnoval a co se nejvíc podařilo?

Celým dnem nás provázelo mluvené slovo naší nově objevené moderátorky, sokolky Karolíny Kadlecové, která se na tuto svěřenou povinnost velmi pěkně připravila. S mikrofonem proplouvala mezi všemi zúčastněnými, ať už to byly děti, dospělí, organizátoři, doprovod nebo náš ambasador Lukáš Novák. To je reprezentant ČR v OCR, několikanásobný vítěz Gladiator Race, Predator Race a dalších závodů, účastník ME a MS v OCR, trenér ve skupině OCR Kids Poděbrady, učitel tělesné výchovy na ZŠ a osobní trenér působící v Poděbradech. Sám o sobě říká, že pohyb je celý jeho život. Ozvučení a dobrou náladu hudbou nám zajistil Honza Sobotka se svou firmou Grade film, stejně tak nám právě on dodal z celého dne krásné fotky. Děkujeme také mobilní kavárně Moto Coffee J&D, která má na mlýnku vždy čerstvou výběrovou kávu a pro děti měla i horkou čokoládu. Občerstvení pana Třísky samozřejmě také nechybělo.

Jaké bylo Sokolský běh republiky poprvé organizovat? Co to pro vás konkrétně znamenalo, co bylo nejnáročnější a jak dlouho jste na přípravách pracovali?

Připravit celý závod bylo vcelku náročné, protože jsme moc netušili, do čeho jdeme, běžecké závody jsme nikdy neorganizovali a neměli jsme žádné zkušenosti. Nevěděli jsme ani, jaký bude zájem a kolik nakonec dorazí závodníků. Nejnáročnější bylo nakonec právě to, že jich přišlo celkem dost. To bylo samozřejmě bezvadné, ale souvisí s tím skutečnost, že abychom bez čipovací metody měření dodali po akci celkové pořadí všech závodníků s jejich časem, museli jsme dlouho do noci dávat dohromady cílová videa a záznamy na stopkách.

Půjdete do toho s námi zase za rok?

Určitě ano, ale tentokrát si necháme pomoci čipovací časomírou!

Jaké byly vaše představy o akci, když jste se přihlásili k pořadatelství, a jak se pak lišily od reality?

Prvotní bylo nadšení a představy „hurá, uspořádáme závod i u nás“. Ale důležitý pro mě byl první telefonický kontakt se starostou pořadatele – Sokola Čertovka – Martinem Dukou. Byl velmi milý, vstřícný, věcný a jeho slova, že to s jejich pomocí určitě zvládneme, v podstatě rozhodla. Opravdu musím poděkovat za podporu hlavního organizátora, metodika mi hodně pomohla, stejně jako všechny sdílené dokumenty. Schůzka organizátorů, které jsem se účastnila, byla také účelná. Jakýkoliv dotaz jsem pak vznesla, mi byl zodpovězen a snad jsem tedy i z naší strany vše směrem k hlavním organizátorům provedla dobře a včas.

Podle fotek to vypadá, že se v Poděbradech závodů zúčastnilo mnoho generací. Kolik lidí nakonec v Poděbradech běželo, z jakých okruhů běžci pocházeli a opravdu šlo o všechny generace?

Ano, to bylo na závodech to nejhezčí! Přišly jak malé děti, kdy nejmladší závodnici Anežce byly 4 roky, tak i zástupkyně naší Věrné gardy, z nichž nejstarší a přitom velmi čiperné závodnici Mileně Králové bylo 85 let! Mezi závodníky byly opravdu všechny generace. Z původně všech registrovaných 147 účastníků poděbradského Sokolského běhu republiky jich startem a cílem proběhlo 128. Všem moc gratulujeme a vážíme si jejich účasti!

Sokolským během republiky následujeme i hodnoty stanovené v tzv. sokolském pateru – sport, občanství, komunita, osobnost, laskavost. Jak a v čem konkrétně odpovídala akce v Poděbradech těmto hodnotám?

Náš závod, podobně jako zcela určitě i závody v jiných městech, splnil všechny tyto hodnoty! Sport je jasný, to už je sama náplň závodu, občanství jsme prokázali oslavou naší republiky, komunita byla v našem městě opravdu mezigenerační, osobností jsme každý z nás, laskavostí byl protknut celý den.

Co byste vzkázali organizátorům, kteří se letos Sokolského běhu republiky z různých důvodů nezúčastnili?

Nebojte se jít do toho, hlavní organizátoři vás v tom nenechají! A úsměv na tváři i spokojenost účastníků vám budou tou nejlepší odměnou.

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel