Stíny stromů, zurčící potůčky a trať, kde se běžec může plně soustředit na sebe. Na co se těšit na závodě v Bedřichově? Přečtěte si v rozhovoru.

Stíny stromů, zurčící potůčky a trať, kde se běžec může plně soustředit na sebe. Na co se těšit na závodě v Bedřichově? Přečtěte si v rozhovoru.

Bedřichov v Jizerských horách byl jedním z míst, kde se Sokolský běh republiky konal před třemi lety poprvé. Letos jeho pořádání převzala nezisková společnost Jizerská o.p.s. Její ředitel Martin Kunc nám v rozhovoru prozradil, na co se mohou účastníci výročního běhu 28. října v Bedřichově těšit, i proč on sám považuje spojení sportu a oslavy státního svátku Československa za dobrý nápad.

V Bedřichově se letos za Jizerskou o.p.s. k Sokolskému běhu připojíte poprvé. Co vás k zapojení přimělo?

Všimli jsme si, že v předchozích letech se Sokolský běh republiky v Bedřichově konal a jelikož jsme nezisková společnost, která sportovní akce pořádá a podporuje, rozhodli jsme se závod letos uspořádat my. Naší hlavní činností je strojová úprava tratí Jizerské lyžařské magistrály v zimních měsících a rádi bychom na akci kromě běžců a sokolů přivítali také lyžaře, kteří trasu závodu jezdí v zimě na lyžích.

Na jakou trasu se mohou závodníci v Bedřichově těšit? Bude něčím specifická?

Závod se koná v příjemném prostředí lesa na okraji obce, na 5km okruhu. Zvlněný terén vede po zpevněných cestách, celý prostor je zastíněný stromy, v údolích zurčí potůčky. Myslím, že je to atraktivní trať plná přírody, kde se běžec může plně soustředit hlavně na sebe. Jsme takovým protipólem městských běhů.

Pro koho je Sokolský běh republiky v Bedřichově nejvíce určen? Mohou se zúčastnit i méně zdatní běžci?

Trať zvládnou všichni, i méně zdatní běžci. Součástí závodu je i dětský závod, bude měřit do 1 km. Není zde nějakého většího omezení z naší strany.

Jaký máte Vy osobně vztah k Sokolu?

Bohužel v naší obci Bedřichov, kde jsem se narodil a dodnes žiji, Sokol není. Nejbližší sokolovna je v Janově nad Nisou a tam jsem cvičil, musím se přiznat, pouze na hodinách tělocviku jako žák tamní základní školy. Všichni asi také vnímáme, že současné trendy a styl života poněkud zapomínají na podobné tradiční spolky jako je Sokol. Když se zeptáte ve svém okolí, kolik dětí vám odpoví, že chodí pravidelně někam do Sokola? Anebo kamkoli za sportem…

A jak vnímáte toto spojení pohybu a oslavy výročí naší republiky?

Spojení pohybu a oslav výročí naší republiky hodnotím jako velmi dobrý nápad, jak mohou sokolové na sebe upozornit v pozitivním slova smyslu. Například že umí zorganizovat běžecký závod napříč republikou. Běh v posledních letech zažívá nebývalý boom. A taky že umí taky udělat kvalitní PR. Jelikož sám mám malé děti, rád bych je i do budoucna vedl ke sportu a nějak motivoval, ale zároveň bych byl rád, kdyby vnímaly historii naší republiky a důležité mezníky, zejména tyto významné události, což se díky hlavní myšlence tohoto běhu daří nadmíru – přece lépe oslavit výročí založení republiky než sportem ani nelze!

Co byste vzkázal běžcům, kteří o zapojení do Sokolského běhu republiky v Bedřichově váhají?

Nebojte se, přijďte za námi na stadion v Bedřichově a zkuste se proběhnout krásnou krajinou na čerstvém vzduchu. Poté si samozřejmě můžete dát něco dobrého, poklábosit v cíli s dalšími běžci a užít si na pohodu sportovní den.

Děkujeme za rozhovor!

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel