Nádherná příroda i pořádný sport čekají běžce Sokolského běhu republiky poprvé v Plzni. Přečtěte si rozhovor s organizátory!

Nádherná příroda i pořádný sport čekají běžce Sokolského běhu republiky poprvé v Plzni. Přečtěte si rozhovor s organizátory!

Mezi novými místy, kde letos oslaví výročí naší republiky pohybem, je Plzeň. Pro organizaci Sokolského běhu republiky se tam spojily běžecká skupina Tempo Makers a TJ Sokol SG Plzeň - Petřín. Na otázky, jak přípravy probíhají a na co se mohou běžci v Plzni těšit, odpovídali Jiří Mašek z Tempo Makers (JM) a starosta sokolské jednoty Jiří Bastl (JB).

Co vás motivovalo k pořádání Sokolského běhu republiky?

JM: Těch důvodů se najde několik. Pořádám podobné závody v Plzni v průběhu celého roku a celkově se mi ten koncept moc líbí, takže jsem neváhal a rád závod uspořádám.

JB: Za sokolskou jednotu jsme rádi, že nás Tempo Makers oslovili, abychom se podíleli na organizaci Sokolského běhu republiky. Těšíme se, že s přípravami i propagací pomůžeme.

Běh pořádá parta plzeňských běžců Tempo Makers spolu s TJ Sokol - Petřín. Jak zapadá Sokolský běh republiky mezi vaše aktivity?

JB: Sokoly vedeme k pohybu. Hlavně u dětí je zásadní vybudovat pozitivní vztah ke sportu a přírodě. Dříve znamenalo být členem Sokola čest a členové byli velmi sportovní. Dnes jsou děti línější, neumí padat, nejsou otužilé a rodiče je nepouštějí tolik samotné ven. O to důležitější je k aktivnímu pohybu v přírodě lidi přimět. Věřím, že to se touto akcí podaří!

JM: Filozofie našeho spolku je umožnit sportovat každému, kdo o to projeví zájem. Máme to i ve stanovách. Od mládí jsem byl v Sokole na jedné malé vesnici a stále cítím, že tento spolek je důležitým prvkem v pohybovém vývoji každého člověka. Sokol dělá tuto svoji činnost skvěle.

Trasa plzeňského hlavního závodu nepatří mezi ty nejsnazší - měří přes 8 km a zahrnuje i převýšení nad 100 m. Čím byste nalákali účastníky, aby ji i přes to - nebo právě proto - zkusili 28. října zdolat?

JM: Vrch Chlum se svojí rozhlednou patří mezi velmi navštěvované lokality a je zde nádherná příroda. Navíc velmi příjemné je i prostředí zázemí u Sv. Jiří, kde se vlévá řeka Úslava do Berounky.

JB: Běh je zdravý, obzvlášť po měkkém terénu, což tato trasa vedoucí od krásného kostela sv. Jiří, z velké části splňuje. Doporučuji i dětskou trasu – rodiče budou určitě rádi, že se i děti vyřádí na čerstvém vzduchu.

Jak vnímáte vy osobně význam tohoto závodu, který propojuje běh a výročí Československa?

JM: Jsem vlastenec, Českou republiku mám moc rád, takže oslavit tento den je mojí povinností.

JB: Je to pěkný nápad, obnovit tuto prvorepublikovou tradici. Letos to bude, tuším, třetí ročník, loni do toho navíc přišel covid. Uvidíme, jak se podaří tradici obnovit, myšlenka je to ale hezká. Za první republiky ale byli lidé jaksi víc zapálení. Tak doufám, že se nám je podaří zapálit i pro Sokolský běh republiky v Plzni.

Co byste na závěr vzkázali lidem, kteří váhají, zda se letos Sokolského běhu republiky zúčastní?

JB: Cokoliv, co přiměje lidi k aktivnímu pohybu, ať už k běhu, jízdě na kole nebo aspoň vycházkám, stojí za to – a u dětí to platí několikanásobně.

JM: Čeká na ně sice těžká, ale krásná trasa okolo rozhledny Chlum, a hlavně pozitivně naladění lidé sdílející stejnou aktivitu, tedy běh.

Děkujeme za rozhovor!

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel