Michaela Sterrová: Nikdy se nevzdávej, i když je nejhůř!

Michaela Sterrová: Nikdy se nevzdávej, i když je nejhůř!

Michaela Sterrová se vyučila kuchařkou a žila život jako každý jiný mladý člověk. Jeden lednový den roku 2012 ale všechno změnil, když Michaelu na přechodu pro chodce srazilo auto. Utrpěla vážná zranění a v nemocnici bojovala o život, následky po nehodě si nese dodnes. Ani její handicap ji však neodradil zúčastnit se Sokolského běhu republiky v Olomouci a dát tak najevo nejen to, že datum 28. října je v našich dějinách důležité, ale především, že překážky mohou být pouze v našich hlavách a ani handicap není stopkou tomu být aktivní.

 

Jak jste přišla k nápadu, že se zúčastníte Sokolského běhu republiky?

Dívala jsem se na Snídani s Novou, kde jste prezentovali Sokolský běh republiky a zaujal mě. Než se mi narodil syn, ještě před nehodou, tak jsem sportovala. Měla jsem ráda aerobik, stolní tenis a plavání - ve vodě jsem se cítila vždy svobodná a usnadňuje pohyb. A taky jsem jezdila na kole.

 

Říkala jste, že následky nehody si nesete do dnešního dne. Věnovat se sportu tak aktivně jako dřív už nemůžete, jaký handicap si s sebou nesete?

Po nehodě jsem se učila znovu chodit, mluvit, psát, absolvovala jsem několik operací mozku. 30. ledna 2021 to bude 9 let od nehody a také od chvíle, kdy jsem se znovu narodila.  Chodím dnes o francouzské holi, pořádně nevidím, neslyším a následkem zranění hlavy mám i epilepsii, ale stále ráda trávím volný čas aktivně, na procházkách.

 

Co je pro vás dnes motivací účastnit se Sokolského běhu?

Jsou to vzpomínky na chvíle, kdy jsem dříve sportovala a dnes už nemohu. Rozhodně ne v takové míře, jako před lety. Přesto mám ke sportu stále kladný vztah.

 

Co máte spojeno s datem 28. října, kdy oslavuje Den vzniku samostatného československého státu?

Je to připomínka První republiky a hodnot, na kterých stála, především svoboda a demokracie. A když už jsme si ji v roce 1989 vybojovali zpět, tak ať taky je! Což není ani dnes samozřejmostí.

 

Co byste vzkázala ostatním běžcům, kteří se také na trať vydají?

Ve zdravém těle zdravý duch! Nikdy se nevzdávej, i když je nejhůř. Vždycky se dá vstát i z popela, a já jsem živý důkaz.

 

Děkuji za rozhovor.

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel