Ludvík Cimburek zve všechny na Sokolský běh republiky nejen do Milovic, kde bude ambasadorem

Ludvík Cimburek zve všechny na Sokolský běh republiky nejen do Milovic, kde bude ambasadorem

Ludvík Cimburek je někdejší voják z povolání speciálních sil. Nyní je poradcem náčelníka Generálního štábu Armády ČR, vojákem v aktivní záloze a velí rotě záloh 601. skupiny speciálních sil. Je ale také již podruhé ambasadorem Sokolského běhu republiky v Milovicích.

Již podruhé budete ambasadorem Sokolského běhu republiky v Milovicích. Co Vás loni na běhu nejvíce oslovilo?

Považuji za důležité připomínat okolnosti vzniku Československa v roce 1918. Přiznám se ale, že nejsem zrovna největší fanda slavnostních nástupů a shromáždění, kde se v pozoru stojí na místě a řečníci opakují známá historická fakta. Takže proběhnout se v den státního svátku a potkat se s přáteli, mi přijde jako prima nápad.

 

Sloužil jste u speciálních sil, absolvoval prestižní kurz Ranger v USA a v současné době se účastníte překážkových (OCR) závodů. Ale jakým sportem jste vlastně začínal?

Na základní škole jsem začínal s atletikou a sjezdovým lyžováním. V současné době mě velmi baví OCR běhy, protože příprava na ně (tedy posilování a běhání), je něco, co s různou intenzitou dělám celý život. Preferuji závody s těžkými překážkami nebo těm v pěkném prostředí. Konkrétně je to Predator Race, Šnek Race, Překážkáč, Gladiator Challenge, Mistrovství ČR v OCR a letos mě nadchl Myslív Race, který pořádá TJ Sokol Myslív.

Jednou z „tradičních“ překážek OCR závodů je šplh na laně. Ale to je zcela něco jiného než olympijský šplh na 8m laně bez přírazu (1924 – B. Šupčík: 1. česká olympijská medaile). A protože mi tato překážka docela jde, zkusil jsem letos i soutěž. Tím se tak trochu vracím ke kořenům. Tato disciplína byla součástí vojenského odznaku zdatnosti, ve kterém jsem soutěžil na vojenské vysoké škole, a dokonce jsem vyhrál nultý ročník Memoriálu Bedřicha Šupčíka v roce 1993, který pořádá Sokol Příbram.

 

Sokolský běh republiky má navazovat na starou Sokolskou tradici – oslavy založení samostatného Československa. Jak Vy tuto iniciativu vnímáte?

Rozhodně to je velmi sokolské, vzhledem k tomu, v jakém počtu byli členové Sokola zastoupeni v Československých legiích v Rusku. Slova prezidenta T. G. Masaryka: „Bez Sokola by nebylo legií, bez legií by nebylo Československa,“ rozhodně nejsou prázdnou frází.

 

Co byste lidem, kteří přemýšlejí, jestli na Sokolský běh republiky dorazit, vzkázal?

Aby rozhodně přišli a proběhli se. Sokolský běh republiky není o medailích, ale o prima atmosféře.

 

 

Děkujeme za rozhovor.

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel