Jarmila Kratochvílová se rozpovídala o svých sportovních začátcích i její roli ambasadorky v Nížkově

Jarmila Kratochvílová se rozpovídala o svých sportovních začátcích i její roli ambasadorky v Nížkově

Jarmilu Kratochvílovou, držitelku světového rekordu na 800 m a majitelku stříbrné olympijské medaile z LOH v Moskvě 1980 asi nemusíme složitě představovat. Sama nám pověděla, jak vlastně začala sportovat a jaký vztah má k Sokolu a Sokolskému běhu republiky. Pro letošní rok přijala roli ambasadorky Sokolského běhu republiky v Nížkově.

Sokol? Sokol byl moji první sportovní aktivitou. V dětství jsme spolu s mými dvěma sestrami chodily pravidelně do Sokola cvičit, samozřejmě především do sokolovny. Pocházím z Golčova Jeníkova, takže se bavíme o tamní sokolské organizaci. Ke sportu jako takovému jsem se dostala, když jsem chodila na základní školu, a především pak na gymnáziu v Čáslavi.

Jedním z nejdostupnějších sportů byla právě atletika, která se nakonec stala mým životem. Nejprve jsem běhala sprinty na 100 a 200 m, později jsem se více zaměřila na střední tratě 400 a 800 m. Běh vůbec považuji za něco úžasného, co k životu prostě patří a každý by si jej měl vyzkoušet. Běh přináší úlevu v hlavě a když to někdo umí a běží pěkně technicky, tak se na to moc krásně dívá. To je opravdová pastva pro oči.

Za Sokolské běhy republiky jsem velmi ráda. Ano, jsem ráda, že se obnovila staletá sokolská tradice oslavy vzniku Československa pohybem. A ještě jsem raději, když vidím, že se takových podniků účastní i mladí. Současná doba podle mého názoru moc nepřeje pohybu. Mladí mají spousty jiných zájmů a už je stadiony, parky, lesy, cesty či silnice tolik nelákají. Proto jsem vždy velmi ráda, když vidím závod obsazený malými a mladými závodníky.

Sama jsem Sokolský běh republiky loni neběžela, ani v Nížkově nepoběžím, ale moc se na akci těším. A těším se na všechny účastníky, kteří doufám dorazí v hojném počtu!

Registrovat se můžete na www.behrepublikyid.cz

 

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel