Že nevíš, co je Tyršfit!?! Petr Sádek vysvětlí nejen unikátní české cvičení, ale i mnohé další!

Že nevíš, co je Tyršfit!?! Petr Sádek vysvětlí nejen unikátní české cvičení, ale i mnohé další!

Učitel tělocviku a zeměpisu, projektový manager, cvičitel Sokola a organizátor Běhu republiky v Lomnici nad Popelkou pozvedl při dopíjení lahodného iontového nápoje hozenou rukavici a přijal novou značku k sokolskému cvičení Tyršfit. To v současné karanténě vysílá živě denně v 19:00 přes svůj Facebook profil a říká, že Sokol je jeho zaměstnavatel volného času. Nicméně díky jeho on-line vysílání cvičení Tyršfit začala cvičit i jeho maminka, cvičí i neSokolové napříč celou ČR a cvičí také v USA!

„Hele, crossfit, to dělá dneska každej, ale co takovej Tyršfit!?!“

 

Proč Sokol? A jak ses k němu vlastně ty osobně dostal?

Sokol je pro mě tak automatická záležitost, že většina lidí si myslí, že pocházím z typické sokolské rodiny, že jsem byl Sokolem vychován. Ale to není pravda. Sice mě rodiče do Sokola přivedli jako žáka, ale v pubertě jsem rozhodně na značkách stát nechtěl. K Sokolu jsem se vrátil na střední škole, a to ani ne kvůli vlastnímu sportování, ale především kvůli lidem, se kterými mi bylo skvěle a zdáli se být jako ta správná parta. Tak jsem to zkusil a už jsem nevystoupil… Postupně jsem se přes cvičitele žactva a přidáváním dalších aktivit dostal až na funkci náčelníka jednoty a později celé Krkonošsské-Pecháčkovy župy. A loni jsme k našim vlastním sokolským aktivitám přidali i Běh republiky...

 

Co Ti Sokol dává a co bere?

Začnu tou jednodušší otázkou, bere mi hodně času, který mu ale dobrovolně strašně rád dávám. A co mi dává? Dává mi toho daleko víc. Možnost seberealizace nejen v oblasti pohybových aktivit, ale i ve společenských. V mé domovské jednotě máme skvělou partu lidí napříč generacemi. Díky dalším aktivitám v rámci ČOS jsem pak poznal nespočet prima lidí napříč celou republikou. Z některých se stali skutečně velcí přátelé s podobným pohledem na svět, názory a zájmy.

Sokol mi sice zabere hodně času, ale neživím se tím. Dělá mi radost o volných chvílích. Je to takový zaměstnavatel volného času.

 

V současné chvíli vedeš on-line cvičení pro veřejnost? Co tě k tomu motivovalo?

Když byl vyhlášen nouzový stav a v těsném závěsu pak karanténa, ihned se dostavil pocit, že přicházím o něco, co mám rád, co mě baví, motivuje k další práci a navíc nabíjí. Ano, přicházel jsem i určitou část denní náplně. Ne, že bych se neuměl zabavit jinak, ale cvičení je pro mě opravdu důležité a nechtěl jsem se ho vzdát.

Den před vyhlášením karantény jsme debatovali s rodinou a sestra mě vyhecovala k tomu, abych zkusil udělat cvičení on-line. „Proč ne?“, řekl jsem si. Nejsem žádný youtuber, ale určitě to bude dobrá zkušenost. Ihned jsem novinku vyslal do světa přes svůj Facebook. Post ale přesdílel jeden sokolský bratr a velký kamarád Láďa se statusem: „Cvičení Tyršfit on-line každý den s Petrem Sádkem“. A bylo hotovo, už nešlo vycouvat, musel jsem být v 19:00 na značkách s puštěným video nahráváním v live režimu Facebooku…

Původně jsem myslel, že cvičit budeme tak 2–3krát týdně, ale Láďa to posunul do každodenního režimu. Cvičení se ujalo a mně píšou lidé – nejen Sokolové z celé ČR, ale i třeba z USA! A já mám ohromnou radost, že i když neumím šít roušky, můžu lidem pomoci aspoň takto. A to mě dobíjí! Skvělé je i to, že se mohu na dálku „potkat“ s cvičenci, se kterými bych si normálně nezacvičil. Dokonce začala cvičit i moje maminka.

 

Budeš v on-line cvičení pokračovat i po skončení nouzového stavu ČR?

Těším, že až se vrátí vše do normálu a budu se moci věnovat klasickým cvičebním hodinám. Přiznávám ale, že bych nerad, aby Tyršfit zanikl. Takže začínám přemýšlet (a diskutovat se svým okolím), jak s tím naložit až bude zase vše OK a lidé budou mít své aktivity.

 

Co si názvem Tyršfit máme přesně představit?

Opět za tím nestojím jen já… Nejlepší nápady vznikají na pivu, to tak prostě v Čechách (a asi nejen v ČR) je. A i Sokolové si musí nějaký ten ionťák po náročném cvičení dopřát. Když jednou kamarád Ondra říká: „Hele, crossfit, to dělá dneska každej, ale co takovej Tyršfit!?!“ A to byla hozená rukavice. A o tři dny později jsme se už sešli na první lekci našeho lomnického Tyršfitu, který je zaměřen především na kondiční cvičení mužů a žen. No a díky situaci, která dnes panuje, ho cvičí cvičenci daleko za hranicemi katastru Lomnice nad Popelkou.

 

Jak ses s nouzovým stavem v ČR sžil ty sám osobně?

Jsem hodně společenský člověk a každodenní práce s lidmi je mým koníčkem. Takže nyní se můj život otočil o 180 stupňů, stejně jako život spousty z nás. Odpočítávám dny a všechny zprávy o prodloužení současného stavu jsou pro mě velice negativní, ale snažím se to brát se zdravým rozumem a rozumím tomu. Tyršfit je tak pro mě vždy světlým bodem každého dne.

 

Děkujeme za rozhovor, také se moc těšíme, až se vše vrátí do normálního života! NAZDAR!

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel