Přátelská nálada, pohoda a vzájemná podpora, to byl Běh republiky v Milovicích!

Přátelská nálada, pohoda a vzájemná podpora, to byl Běh republiky v Milovicích!

Milovice byly dalším českým městem, které se podílelo na založení nové sokolské tradice Běhu republiky. Samotné přípravy na závod zabraly organizátorům téměř měsíc, ale jak sami tvrdí, vynaložené úsilí stálo rozhodně za to. Počáteční obavy z nenaplnění kvót závodníků také rychle zmizely a pár dní před startem se dokonce původních 100 startovních míst navyšovalo o dalších 40, aby se každý, kdo chtěl mohl oslav republiky účastnit.

 

Ambasadory Milovic byla dvojice Olívíe „Ollie“ Roučková, dvojnásobná účastnice Rallye Dakar a držitelka ceny Elišky Junkové a Ludvík „Cimba“ Cimburek poradce gen. štábu armády ČR a autor projektu ArmyTest. Oba tito špičkoví sportovci jsou zároveň reprezentanty naší země v překážkovém běhu, kde tvoří světovou špičku o čemž svědčí jejich úspěchy z MS v Londýně, kde se před necelým měsícem umístili na 14. a 10. místě ve svých kategoriích.

Slunečné počasí a teplota kolem 10 stupňů také přispěla ke skvělému průběhu celého závodu. Realizační tým jednoty se sešel již v dopoledních hodinách na místním fotbalovém hřišti AFK Milovice, kde měli díky místnímu fotbalovému klubu veškeré zázemí pro závody. Stavění stanů, věšení bannerů, rozmotání desítek metrů kabelů a příprava měřidel k závodu doprovázelo veselí, což je v jejích jednotě již jakýmsi zažitým standardem.

Základní vytyčení tras bylo hotovo již v neděli, ale i tak měli organizátoři napilno, aby mohli spustit ve 12:30 výdej startovních balíčků a čísel. Všechna čísla měli elektronický čip, jelikož byla snaha tento happening-běh pojat sportovní formou na profesionální úrovni. Běžci byli měřeni elektronickou časomírou, kde jsou výsledky, časy a jména závodníků okamžitě k dispozici. Online sledování závodů pomáhá významně moderátorovi, který informoval v průběhu závodu o aktuálním pořadí všechny přítomné.

První výstřel ze startovací pistole zazněl ve 13:00, kdy odstartoval závod nejmenších běžců. Svoje síly na 400metrové trati si přišlo změřit až 67 dětí! Vyhodnoceni byli nejrychlejší kluci i dívky a speciální ceny, a to roztomilé plyšáky obdržely nejmenší závodnice Mia Maťejková a Emma Bížová, které již jako 2leté provizorní ovál zdolaly „po svých“ s ostatními.

Druhou tratí, odstartovanou ve 13:45 byl běh na 800 m, kde ve věkových kategoriích 11-12 let a 13-14 let startovalo 24 dorostenců. Nadšení diváků bylo jednoduše bouřlivé. Neustálá podpora z řad zúčastněných klubů a rodin se zajisté podepsala na čase nejrychlejšího z chlapců 2:58 u Patrika Chlubny z Poděbad a dívek z časem 03:06 v případě Nely Fučíkové z Milovic.

Finále našeho odpoledne byl běh na 5,1 km, na jehož start nastoupilo 79 běžců. Trať byla vedena po blízkém okolí fotbalového hřiště zpevněnými polními cestami bez provozu a nejrychlejší závodník Dan Filala ji zdolal za skvělých 18:32, což je výkon hodný běhu na atletickém oválu. Ženským lídrem se stala Michaela Procházková s vynikajícím časem 22:34. Velikým ovacím se dostálo třetímu „na bedně“ rodákovi z Milovic Pavlovi Fučíkovi, který si díky své profesi vysloužil přezdívku nejrychlejší kominík. Extra ocenění neminulo ani paní Moniku Mikanovou, která naši nejdelší trasu zdolala trekovým způsobem a její samostatný finiš do cílové pásky za výrazného podporování všech přítomných, ukončil náš Běh republiky po stránce sportovní.

Milovice celkem přivítaly 170 běžců, z čeho 93 byla mládež mladší než 15 let. Účast i vydařenost závodu předčilo očekávání a už teď se všichni těší na 2. ročník Sokolského Běhu republiky!

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel