Běh republiky v Milovicích: Baví nás být u založení sokolské tradice

Běh republiky v Milovicích: Baví nás být u založení sokolské tradice

Milovice jsou jedno z 12 měst v České republice, které se podílejí na obnovení sokolské tradice Běhu republiky. Jaký má vztah k sportu a Sokolu sama organizátorka? To si přečtěte z našeho rozhovoru s Olivií Rubášovou.

 

Kdy a jak jste se sportem v minulosti začínala vy sama?

Sportuji již od základní školy a myslím, že mně sport nejvíce začal bavit až na druhém stupni díky našemu učiteli TV. Sport je mojí oblíbenou životní potřebou, jako je pro většinu z nás ranní hygiena. Nejsem ale vůbec závodní typ. Baví mne sportovat rekreačně, pro své zdraví a dobrý pocit, trénovat děti, organizovat sportovní akce a také studovat cokoli o sportovní diagnostice, o práci těla při sportu, prevenci zranění, škodlivosti různých cvičení a podobně.

Jaký máte vztah k běhu?

Musím přiznat, že ostatní sporty jsou mi mnohem bližší než právě běh.

Co vás vedlo k tomu začíst vést badmintonový oddíl pod Sokolem a jaký máte obecně k Sokolu vztah?

Založení oddílu pod Sokolem byla náhoda, bydlíme s manželem hned za Sokolem a chtěli jsme si prostě co nejvíce zahrát spolu badminton, zasportovat. Oslovili jsme tehdejší výbor, který oddíl badmintonu schválil. Přemluvili jsme sousedy z ulice, ať s námi do oddílu vstoupí a začnou hrát badminton. Nakonec jsme se společně vypracovali až k ocenění Sportovec roku města Milovice kategorie skupin roku 2015. Dodnes jsem velice ráda za možnost a důvěru, kterou jsme získali.

Vztah k Sokolu mám stále hlubší, také od doby, co jsem se začala zajímat i o provozní záležitosti a byla jsem zvolena do předsednictva župy Barákovy, pod kterou milovická jednota patří. Vážím si, jak všichni pracují ze srdce, ve volném čase a dobrovolně. Máme všichni stejný cíl a cestu, nikoli výdělku, ale soudržnosti, udržení zdravého těla i mysli. Jsem ráda, že se Sokol vrací do podvědomí také mladší generace, zvyšuje si zpět svoji hodnotu mezi veřejností.

Co se Vám líbí na myšlence projektu Běh republiky a proč jste se ho rozhodla v Milovicích zorganizovat?

Když jsme dostali nabídku účastnit se Běhu republiky, nejdříve jsme upřímně váhali, zda do projektu vůbec vstoupit, protože jsme zrovna v té době měli rozpracované další naše lokální sokolské akce v Milovicích, a hlavně před prvním ročníkem sokolského dvojboje, na kterém jsme v září hodně pracovali. Měli jsme strach, že dvě akce najednou nezvládneme zorganizovat, ale myšlenka se nám natolik líbila, že jsme souhlasili a do projektu se přihlásili. Rozhodnutí nelitujeme a moc si vážíme, že můžeme být jedni ze zakladatelů nové sokolské tradice. Věřím, že se každým rokem bude Běh republiky rozšiřovat a ostatní jednoty také podpoří myšlenku společné oslavy republiky během.

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel