V barvách republiky. Unikátní běžecký závod oslaví říjnové výročí

V barvách republiky. Unikátní běžecký závod oslaví říjnové výročí

Vběhnout do druhé stovky naší země, a to doslova, to si dali za cíl organizátoři nového běžeckého projektu s názvem Běh republiky. Konat se bude každoročně na výročí založení Československa 28. října.

 

Přesně před sto lety, při příležitosti prvního výročí vzniku Československé republiky, připravili sokolové do té doby nevídanou sportovní akci. Krátce poté, co se s jejich zcela zásadním přispěním podařilo vybojovat hranice nového státu, se rozhodli připomenout si nejvýznamnější státní svátek způsobem, který umožňoval účast co největšího počtu sokolů a sokolek z měst i z venkova. Vznikl tak tzv. rozestavný běh 28. října.

Dnes bychom ho patrně nejspíš mohli přirovnat ke štafetě s olympijskou pochodní, která se před každými hrami pořádá od roku 1936. Místo ohně ale běžci v říjnu 1919 nesli pouzdro s pozdravným poselstvím prezidentu Masarykovi. Na tratích měřících celkem více než 1 700 km startujících v sedmi městech s cílem v Praze se vystřídalo přibližně 8 500 běžců.

Národní hrdost chtějí organizátoři podpořit i nyní nově vzniklým projektem. Ten se za podpory Sokola bude konat na několika místech České republiky a možná dokonce za jejími hranicemi. Největším závodem bude ten v Praze, který bude mít zázemí u Tyršova doma na Malé Straně. Odtud zhruba tisícovka účastníků v národních barvách vyběhne do Petřínských sadů.

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

GENERÁLNÍ DODAVATEL

GENERÁLNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel

print-partners